En sak som jag och många med mig varit båda stolta och tacksamma över är att Sverige varit ett land som människor flyr till, inte ifrån. Tyvärr är det inte riktigt så längre…
När regeringen förra veckan presenterade ny statistik om invandring och utvandring uttrycktes jubel och stolthet över att det för första gången på femtio år är fler som flyttar från Sverige än som flyttar hit. Detta samtidigt som födelsetalen ligger på historiskt låga nivåer, och vi får allt fler äldre i förhållande till befolkningen i stort.
Och så sent som på tisdagen den 13 augusti skickades ett pressmeddelande ut om hur man kommer att satsa mer på att informera om och få invandrade, inklusive sådana som har svenskt medborgarskap, att återvända med hjälp av ett ganska blygsamt återvändandebidrag.
Presskonferensen om migrationen var overkligt märklig. Men migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) slog sig för bröstet och framhöll att siffrorna beror på regeringens förträffliga arbete som gett resultat. Regeringskollegorna var inte sena att följa efter med skryt i sina sociala medie-kanaler.
Samtidigt som asylansökningarna till EU ökat sedan 2020 efter några års nedgång, ser vi i Sverige en minskning… Det beror inte på att antalet flyktingar i världen minskar. Det beror helt enkelt på att Sverige efter det omtalade paradigmskiftet blivit ett ogästvänligt land att fly till. Ett land där det är svårt att få uppehållstillstånd. Ett land där allt hårdare asylpolitik gjort att det finns bättre alternativ.
Majoriteten av de uppehållstillstånd som utfärdats det senaste året är inte till asylsökande, utan till arbetskraftsinvandrare, anhöriga till dessa, människor som är här för utbildning och dylikt. Men också för dessa grupper har det blivit svårare att få uppehållstillstånd, då kraven har hårdnat, som till exempel inkomstkravet för den som vill arbeta i Sverige.
Samtidigt ökar antalet personer som flyttar härifrån. Och vi har fått ett nytt ord att förhålla oss till: nettoinvandring. Alltså det som blir kvar när man räknar antalet invandrade mot antalet utvandrade. Och för första gången sedan 70-talet är det alltså fler som lämnar Sverige än som kommer hit…
Därtill: även om det finns ekonomiska incitament att ta emot invandrare får vi inte glömma den etiska, rent humanistiska anledningen till asyllagstiftningen och den internationella rätten att söka asyl. Människor är inte endast arbetskraft eller humankapital. De är också i kraft att vara just människor skyddsvärda och förtjänar medmänsklighet, om vi glömmer bort det kan det gå riktigt illa.
-Sofia Mirjamsdotter, krönika i Västerbottens-Kuriren
Läs mer https://www.vk.se/2024-08-14/mirjamsdotter-regeringen-borde-vara-skamsen-inte-stolt-aceeb