I höstas varslade H&M hundratals anställda, men istället för att sedan faktiskt säga upp de varslade har man under vintern skickat brev till 1500 anställda vid 69 butiker med erbjudandet att få jobba kvar – med villkoret att de går ner i arbetstid och med det får se sin redan magra inkomst slaktad
Istället för att säga upp anställda, jobba med turordningslistor med vedertagna principer om “sist in – först ut”, väljer H&M att hyvla alla anställdas arbetstid i förhoppningen att det ska få många att säga upp sig.
För kapar man arbetstiden drastiskt – för många mer än en HALVERING av sysselsättningsgraden – för anställda med redan låga löner, kommer hundratals helt enkelt tvingas säga upp sig själva. Vem kan försörja sig på en handfull jobbtimmar i veckan? Och detta har förstås varit företagets plan hela tiden: Tvinga anställda att acceptera ett skiterbjudande eller skicka hem dem.
“Har du haft en anställning på 32 timmar kanske du erbjuds 18, har du haft en på 22 timmar kanske du erbjuds 9”, exemplifierar Annelie Karlsson, vice ordförande för Handels till SVT Nyheter. I vissa fall har anställda som tidigare haft upp till heltid “erbjudits” – vilket jäkla hån! – så lite som fem arbetstimmar i veckan…
– I princip ingen i butikerna kommer få behålla heltid. Vi har exempel på folk som jobbat 30 år i företaget och som tack för det får de nu den här typen av erbjudande. Hur ska man kunna leva på ett kontrakt som ger fem timmar i veckan, frågar sig Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund i tidningen.
Det ska man inte. Det kan man inte. Det är ett så utstuderat vidrigt sätt att välja vilka anställda man vill behålla och vilka man vill göra sig av med – utan att behöva följa turordningsregler eller tvingas betala uppsägningsavtal.
Och som en riktig snorkråka på moset: parallellt med förhandlingar om dessa hyvlingar publicerar företaget annonser för att hitta ny personal! Unga och oerfarna medarbetare, får man anta, eftersom det i jobbannonserna framgår att det är inhopp “vid behov” som gäller utan en enda garanterad arbetstimme per vecka eller månad…
Utvecklingen gör anställda till livegna, tysta och lydiga. Vem vågar kritisera dålig arbetsmiljö eller argumentera med chefen om arbetsgivaren har ensidig makt över anställdas arbetstider och kan göra nästan precis vad de vill utan att bryta mot arbetsrätten? Det är ingen slump att inte en enda anställd vågar uttala sig öppet i medierna.
—Sussanne Sjöstedt, ledare i Värmlands Folkblad.