En grön framtid kan inte byggas på bekostnad av att människor fördrivs

Världen över satsas allt mer på förnybara energikällor som vind och sol. Så även i länder där medborgerliga fri- och rättigheter är begränsade eller helt avskaffade – över hälften av världens totala planerade vindkraftskapacitet och mer än två tredjedelar av den totala planerade solenergikapaciteten är förlagda till sådana högriskområden, visar en kartläggning från den ideella researchorganisationen Swedwatch.

en ny rapport har man samlat vittnesmål om människorättskränkningar och repressalier kopplade till projekt inom förnybar energi i bland annat Honduras, Brasilien, Moçambique och Filippinerna.

Ofta prospekteras nya energianläggningar på platser som påverkar lokala samhällen. Personer som ifrågasätter projekten utsätts inte sällan för trakasserier, rättsliga påtryckningar och i värsta fall våldsamt, till och med dödligt, våld.

– Vi kan inte bygga en grön framtid på bekostnad av att personer tystas eller fördrivs. Övergången till förnybar energi får inte ske på bekostnad av mänskliga rättigheter. Människorätts- och miljöförsvarare utgör inte ett hinder – de är oumbärliga allierade för att säkerställa att omställningen blir rättvis, jämlik och hållbar, säger Alice Blondel, kanslichef Swedwatch, i ett pressmeddelande.

Jessica Johansson, programdirektör på Swedwatch och huvudförfattare till rapporten, säger i uttalandet att rapporten bör ses som ”en varningssignal för företag och investerare som är involverade i projekt inom förnybar energi”.

– I en sådan kontext måste de ta särskilt stor hänsyn till risker kopplade till människorättsförsvarare, och det är viktigt att aktörer inom grön omställning antar en nolltoleranspolicy mot repressalier mot människorätts- och miljöförsvarare.

Katarina Andersson, miljöartikel i Syre

Läs mer https://tidningensyre.se/2025/29-april-2025/miljoforsvarare-hotas-nar-auktoritara-lander-satsar-pa-gron-energi/