Kan människor på gräsrotsnivå verkligen påverka eller rent av leda den nödvändiga omställningen? Uppgiften är akut och överväldigande. Svensk offentlig debatt i dominerande medier präglas av idéfattigdom och uppgivenhet. Men det är värt att lyfta blicken och inspireras av dem som tar saken i egna händer. Politisk fantasi och handlingskraft ger resultat.
Community wealth building (CWB) är ett intressant exempel på en kreativ, konkret strategi för att systematiskt stärka och utveckla lokal ekonomi och demokrati så att alla, inte bara ett fåtal rika, får del av välstånd och makt…
Mer pengar och resurser ska stanna i lokalsamhället och komma invånarna till godo. Kommuner har en nyckelroll. Småföretag, kooperativ, företag som ägs av de anställda och kommunalt ägda företag är viktiga för att sprida och diversifiera ägandet…
Preston, en stad i nordvästra England med strax under 340 000 invånare, har blivit ett skyltfönster för metoden. Staden var hårt drabbad av ekonomisk åtstramningspolitik och industrinedläggningar. Efter att ett stort projekt för att rusta upp innerstaden gick i stöpet när externa investerare drog sig ur, tänkte kommunledningen om. Sedan 2011 har man systematiskt arbetat med CWB.
Resultaten blev på kort tid så goda att det socialdemokratiska Labourpartiet under Jeremy Corbyns ledning inrättade en särskild avdelning för att sprida Prestonmodellen. Genom dialog med ankarinstitutioner har upphandlingen från lokala företag ökat dramatiskt. På fem år mer än tredubblades den i Preston och fördubblades i regionen, Lancashire. Arbetslösheten minskade. Anställda fick lön som går att leva på.
-Annika Lillemets, Glöd – Underytan – artikel i Syre
Läs mer https://tidningensyre.se/2024/05-oktober-2024/ekonomi-for-allas-basta/