”Vi har en barnflicka och vi har en trädgårdsmästare och städare … och det ger också jobb. Så vi får inte glömma bort att vi bygger samhället.”
Så sade en svensk höginkomsttagare, kanske en av våra femhundra miljardärer, när han intervjuades av brittiska BBC. Syftet med reportaget var att korrigera den felaktiga bild av Sverige som många utomlands ännu har, av Sverige som högskatteland och vurmare för social jämlikhet.
Rikemannen i fråga, bosatt på Lidingö, ansåg sig ändå vara med och bygga ett samhälle, trots att det Sverige nu behöver inte är fler serviceanställda i rika hem, utan fler i vården, skolan, omsorgen.
Höginkomsttagarens självgoda ord speglar ett enormt skifte i hela samhället. Efter att jag i förra veckan forsat igenom stora delar av höstbudgeten, och efter att den första ilskan bedarrat över en politik som så uppenbart gynnar de som redan har – manliga höginkomsttagare – kom i stället grubblandet. Hur har det ens kunnat bli så här? Och vad fan är det som egentligen sker?
En lång rad skattesänkningar har de senaste årtiondena frigjort enorma summor för de översta skikten i samhället. På sidan 42 i statens budget konstateras att den budget som läggs ”bedöms öka den ekonomiska standarden … främst i inkomstgrupper med höga inkomster”.
-Göran Greider, kulturartikel i Dagens Nyheter
Läs mer https://www.dn.se/kultur/goran-greider-elisabeth-svantesson-far-smaungar-att-dromma-om-pengar/