I dag (21 augusti) inleds årets björnjakt då 486 individer ska skjutas.
Myndigheterna i Sverige har även i år beslutat om omfattande licensjakt på den i hela EU strikt fredade björnen. Den här gången på 486 individer, något lägre än förra årets rekordavskjutning på 648 björnar i licensjakt. Utöver det förekommer det också en omfattande skyddsjakt.
Björnen skjuts därmed ner till allt lägre nivåer från cirka 3 300 individer 2008 till kanske ner mot 2 000 individer 2024. Och helt utan beaktande av biologiska konsekvenser, björnars lidande och andra intressegrupper än jakten. Samtidigt är 93 procent av svenskarna positiva eller neutrala till att ha björn i Sverige enligt den senaste nationella attitydundersökningar.
Forskarna varnar nu för att björnen riskerar att gå samma öde till mötes som våra älgar.
Björnarna blir för få och försvagas då man skjuter bort de större och livskraftigaste djuren. De svagare och mindre livskraftiga djuren blir kvar bara för att människan vill ha en häftig trofé, oavsett om det är en stor björn eller en kraftfull älgtjur.
Dynamiken i björnpopulationen ändras också av den mänskliga jakten. Björnhona med ungar får inte skjutas med följd att de största och livskraftigaste björnhonorna som stöter bort sina ungar skjuts först. Kvar blir de mindre och svagare honorna som går med sina ungar längre. Allt enligt Andreas Zedrosser i skandinaviska björnprojektet.
Forskarna har också under lång tid flaggat för att hela björnjakten måste utvärderas, eftersom dagens omfattande användning av åtel och hetsande hundar under licensjakten kan leda till en kraftig påverkan på björnstammens sammansättning och struktur.
Anledningen till att björnen nu exploateras så hårt stavas statsfinansierat särintresse.
Den svenska ”viltvården” styrs helt och hållet av jaktorganisationer som Svenska jägareförbundet, som får 43 miljoner kronor per år för att ansvara för den svenska ”viltvården”. I Svenska jägareförbundet bidrag ingår det bland annat att informera allmänheten om björn.
Med ett politiskt upplägg där man sätter ”bocken som trädgårdsmästare” är det inte konstigt att den så kallade viltvård vi har i Sverige handlar om att döda de vilda djuren, i stället för att efter bästa förmåga bevara dem.
-Magnus Orrebrant, Svenska rovdjursföreningen, debattartikel i Aftonbladet
Läs mer https://www.aftonbladet.se/debatt/a/W0gPAG/bjornjakten-visar-att-viltvarden-sparat-ur