När arbetslösheten slog till under nittiotalskrisen kunde vi fortfarande se den som ett undantagstillstånd. Något som kunde förklaras av ett feltänkt försvar av den fasta kronkursen, avregleringar och svag konjunktur – men som i grunden var ett problem samhället gemensamt behövde lösa.
Tre decennier senare vet vi bättre. Eller rättare sagt: vi vet något annat. Arbetslösheten har permanentats – inte bara i siffror, utan i politiskt språk, i institutioner, i människors självbild…
I den gamla modellen var arbete en rättighet. Sysselsättning ett gemensamt mål. Staten ett verktyg för att förverkliga full sysselsättning genom investeringar, utbildning och trygghet. Att stå utanför arbetsmarknaden sågs som en kollektiv förlust.
Men från 1990-talet försköts perspektivet, för att nå sin fulländat i Fredrik Reinfeldts arbetslinje. Arbetslösheten blev något man kunde ”fastna i”, något man skulle ”motiveras ur”. Ersättningsnivåer beskrevs som fällor, snarare än skyddsnät. Språket förändrades – och därmed också politiken.
Det här språkskiftet gick hand i hand med en individualisering av sociala problem. Arbetslöshet skulle lösas med coaching, jobbsökaraktiviteter och ”drivkrafter”. Samtidigt växte kontrollsystemen…
När Reinfeldt påstod att ”för etniska svenskar mitt i livet är arbetslösheten inget problem” sa han inte bara något om statistiken – han satte också ord på ett ideologiskt skifte: där vissa grupper helt enkelt inte räknas som lika bärande delar av samhällsbygget.
I januari 2025 var nästan 600 000 personer arbetslösa i Sverige. Samtidigt pågår en kris i byggsektorn, i välfärden, i klimatomställningen – där arbetskraft skulle kunna spela en avgörande roll. Men den politiska riktningen är fortfarande att beskära snarare än att bygga…
Att åter sätta målet om full sysselsättning i centrum handlar inte om nostalgi. Det handlar om en grundläggande idé: att ingen människa ska behöva stå ensam med skulden för en arbetsmarknad hon själv inte rår över.
-Johan Sjölander, chef för Tankesmedjan Tiden, essä i Dagens Arena
Läs mer https://www.dagensarena.se/essa/arbetsloshet-ar-inte-en-naturkraft/