Sedan arbetarhemmens egen kedja Coop för några år sedan slängde sina ideal i närmaste latrin och i stor skala införde ”hyvling” på svensk arbetsmarknad har effekterna blivit än tydligare. Det vill säga att de drog ned heltidstjänster till deltidstjänster genom att hyvla bort ett antal timmar för var och en på många arbetsplatser.
Syftet för Coop, och för övriga handelsföretag som följt i Coops spår, är att de anställda ska jobba hårdare och snabbare.
Drygt 7 av 10 i detaljhandeln arbetar i dag deltid. Samtidigt vill 75 procent av alla anställda ha högre tjänstgöringsgrad och fler timmar, visar Handelsanställdas rapport. Och de ekonomiska följderna är stora.
Konsumentverket räknar varje år fram vad en 20-åring med eget boende behöver ha kvar efter skatt för att kunna täcka sina kostnader. För 2024 krävs 19 120 kronor efter skatt.
För handelsanställda är den genomsnittliga månadsinkomsten – inklusive ob-ersättning – 18 400 kronor efter skatt.
Det finns även en ännu hårdare gräns för fattigdom. Det är Konsumentverkets gräns för relativ fattigdom. Inom detaljhandeln faller hela 39 procent under denna hårdare fattigdomsgräns, 32 procent om vi också räknar in ob-ersättningen.
Var tredje handelsanställd har alltså en inkomst som förpassar dem till landets fattiga.
-Martin Klepke, ledare i Arbetet
Läs mer https://arbetet.se/2024/11/14/allt-fler-handelsanstallda-under-fattigdomsgransen/