Efter en viktig granskning rapporterade Aftonbladet i förra veckan om hur skolelever plötsligt äter mer skolmat. De slänger mindre och tar fler portioner. Aftonbladet frågade 30 kommuner, av dem uppgav över hälften att det gick åt mer mat, antingen middag eller frukost/mellis, och några andra har fått blandade signaler. Men störst var effekten i socioekonomiskt svaga områden.
Även om många av köken inte ville spekulera i anledningen till att det går mycket mer mat nu än ifjol så kan vi nog med viss precision utesluta att det skulle handla om någon kulinarisk revolution. Vi kan nog, utan att skämmas, slå fast att det handlar om ekonomiskt pressade föräldrar i en tid av skenande inflation.
Det tror statsminister Ulf Kristersson också. För när Aftonbladet frågar svarar han: ”Om det stämmer så är det ett tecken på att det är väldigt många familjer nu som har det väldigt tufft ekonomiskt. Inte minst i socialt utsatta områden skulle jag kunna misstänka. Jag drar slutsatsen att det är otroligt viktigt nu att föra en mycket genomtänkt ekonomisk politik som inte eldar på inflationen och gör det ännu värre.”
Det är alltså är barn som går hungriga kvällar och helger, för att deras föräldrar inte kan möta kostnaderna av en skenande inflation i krigstid, och istället för att prata om hur man ska stötta dem pratar han hur viktigt det är att inte spä på inflationen.
Om man tycker att det är låter kallt är det inget emot fortsättningen. ”Det finns omfattade stöd för familjer som lever med små marginaler som inte har förändrats. Sedan är det en tuff tid nu med hög inflation, ganska många av de stöden är inflationsanpassade så de kommer att stiga när inflationen stiger.” Har ni problem? Gå till soc.
Om inflationen stannar någon gång så kommer försörjningsstödet ikapp och då kommer ni, typ, ha råd igen.
Den genomtänkta ekonomiska politiken han pratar om är den som öser 55 miljarder kronor i ”elprisstöd” över samhället efter nyår. Hur mycket av de pengarna som går till fattiga föräldrar vars barn inte kan äta sig mätta under helgen? Inte mycket.
-Mattias Gönczi, ledare i Syre