ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) startade sin verksamhet 1919. Detta firades lördagen den 1 juni i ABF-huset vid Fristadstorget med diverse aktiviteter. Det var öppet hus med kaffekalas.
Det var jubileumsutställning med gamla fotografier, tidningsklipp och handlingar från förbundets historia, bland annat det protokoll som skrevs när ABF Eskilstuna bildades 19 april 1919. I protolollet kan man läsa att ”ett 20-tal ombud representerande fackföreningar och verkstadsklubbar” var närvarande, och att ett bibliotek skulle öppnas, ett ”Studiecirkelbibliotek, vilket måste hållas tillgängligt för allmänheten”.
Barnaktiviteter med clownen Beccalur. Musikunderhållning med Carl Oskar Nygrens Kalas och nöjesorkester som bjöd på Joe Hill-låtar och andra ”klassiska” kampsånger. Och som avslutning bjöds det på middag under kvällen.
Talkshow med Alar Kuutmann som samtalsledare vid en diskussion med Fredrik Pettersson, studieombudsman för ABF Sörmland och Hanna Holmer, verksamhetsansvarig för ABF på riksnivå. Under diskussionen med Alar framkom att Eskilstuna kommun genom åren haft en positiv inställning till folkbildningen och ABF, inte minst genom ekonomiskt stöd. Detta förklarades av Kristina Eriksson, som satt i publiken, med att: ”Eskilstuna generellt haft en låg utbildningsnivå. Därför har kommunen satsat förhållandevis mycket på folkbildningen genom studieförbunden”.
Under diskussionen förklarade Fredrik Pettersson att ABF Eskilstuna hör till de mest aktiva ABF-föreningarna i landet. Vid till exempel internationella kvinnodagen 8 mars i år, ordnade ABF, i samarbete med andra organisationer, breda och omfattande aktiviteter som var bland de största i hela Sverige.
Fredrik framhöll också ABF:s viktiga arbetet med språkcaféer för invandrare och flyktingar. Han hörde ofta invandrare säga: ”SFI var nog bra. Men det var i samband med språkcaféer och olika kurser som vi fick möjlighet att lära oss svenska ”på riktigt”. Fredrik påpekade att ABF:s satsning på språkcaféer gjordes ”utan en enda krona från samhället. Vi satsade därför att det var viktigt”.
ABF har en bred kurs- och föreläsningsverksamhet. Det är en blandning av språkkurser och kurser i olika hantverk. Och det är kurser som är mer politiska och samhällsinriktade. Just nu driver man en kampanj mot extremhögern och nazismen. Eller som Alar Kuutmann sa: ”Nu utbildar ABF 20 spjutspetsar i kampen mot extremhögern”.
Hanna Holmer konstaterade att ABF genom sin verksamhet får fiender som ogillar vad man arbetar med, och att: ”folkbildningen hotas från olika håll. ABF vill förändra samhället. Därför ses vi som ett hot av högerkrafterna, däribland sverigedemokraterna”, sade Hanna.
Några ord om ABF. I sitt idéprogram ”Gör en annan värld möjlig” skriver man att ABF ska vara tydligare i sin profil som ”radikal idérörelse och folkbildningsorganisation”.
ABF vill ”främja, och själva delta i, en samhällsomvandling i överensstämmelse med arbetarrörelsens grundläggande värderingar; utbilda sina organisationers medlemmar för uppgiften i föreningsliv, arbetsliv och samhälle samt skapa förutsättningar för delaktighet och valfrihet i utbildning och kulturliv för alla människor”.
ABF har en tidning som heter ”Fönstret”. Det är ett reportage- och kulturmagasin som vid Tidskriftsgalan utnämnts till ”Sveriges bästa facktidskrift”.
Avslutningsvis vill jag göra lite reklam för ABF.
Nu på onsdag 5 juni, då det är ”Världsmiljödagen”, blir det en föreläsning klockan 10-11 på ABF-huset vid Fristadstorget.
Det är Johanna Stål, författare och chefredaktör för miljömagasinet Camino, som föreläser på temat ”Ett hållbart liv”. Fri entré.
Text och foton Rolf Waltersson