52 generaler ersätts med nya krafter i Colombia. 

Viktig ommöblering i den colombianska våldsapparaten – 52 generaler sparkas

Telesur 220813 (nedkortat)

Gustavo Petro designa nuevas autoridades militares en Colombia

Översättning: Zoltan Tiroler

Medan massakrer och mord på sociala ledare och ursprungsbefolkning fortsätter har Colombias nye vänsterpresident Gustavo Petro bytt ut en stor del av landets militära och polisiära ledning.

Petro säger att syftet är att öka säkerheten, freden och respekten för de mänskliga rättigheterna.

Ny chef för de väpnade styrkorna är general Helder Fernan Giraldo Bonillo. För den nationella armén heter den nye Luis Mauricio Ospina Gutiérrez. Marinens nye chef är viceamiral Francisco Hernando Cubides och högste chef för flygvapnet blir general Luis Carlos Cordoba.

General Henry Armando Sanabria är ny chef för polisen med hjälp av brigadgeneral Yackeline Navarro Orodonez, den andra kvinnan någonsin att få en sådan ställning i denna institution.

Petro kommenterade utnämningarna:

Vi ser inte till folks politiska uppfattningar. Vårt intresse är att ha en professionell offentlig makt som kan värdera sina anställda på basplanet. Det är något vi särskilt pratat om. Vi vill ha en politik som ger högre livskvalitet för soldaternas och polisernas familjer.

Petro talade också om utnämningar som han anser bör ändras och baseras på “resultat av pacificering”, inte på förluster i människoliv. [tidigare belönades chefer som dödat många “fiender”.]

Vi vänder på steken, indikatorn förändras från död till liv, sade han.

Totalt ersattes 52 generaler; 24 inom polisen, 16 i armén, sex i flygvapnet och lika många i marinen med syftet att komma till rätta med korruptionen.

Telesur 220813 (nedkortat)

Gustavo Petro designa nuevas autoridades militares en Colombia

Artikeln har tidigare (15/8) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like