eFOLKET-illustratör: Tommy Bimman Andersson

Sommarlästips 1: “Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström

Staden var beroende av alla dem som drogs till den över vägar och vatten, utan denna ständiga blodgivning skulle den dö. Människorna som föddes i staden var färre än de som dog där.Den väntade på honom, staden som så länge funnits i hans drömmar. Kvällssolen slickade tak och torn blänkande blanka, slängde glitter i vattenflikarna som smög in mellan gytter och hus. Grå berg reste kala klippor över trädgårdarnas och tobaksfältens frodiga grönska.

Stad serverad på silverbricka, framsträckt som en gåva. Som om palatsen med gröna koppartak, kyrkorna med svarta spiror, hamnarnas fartyg och bergens träkåkar – som om allt var leksaker. Redo att gripas av ivriga händer, lockande när, lättillgängligt.

Grå rökpelare steg från mälarsträndernas industrier, vittnande om möjligheterna.

Staden väntade. På den femtonåriga pojken som ännu inte sett något av dess härlighet – och på alla andra som sökte sig till den.

Den fanns i deras drömmar och bjöd alla möjligheter.

Men en ung pojke varken kunde eller ville se att de flesta var mörka, att glädjens och livets möjligheter var mycket färre än sorgens och dödens.

Pojken drömde. Staden väntade…

Sensommarkväll, i ångans år 1860.

Under sommaren som hade gått hade stadens vatten erövrats av de många små ångsluparna. Och snart väntade den stora revolutionen, när isens välde skulle brytas för alltid och den långa vinterisoleringens tid vara slut. Järnvägen höll på att byggas, sprängskotten dånade från Nybodatunneln.

Som om han kom tillsammans med den nya tiden, just i det rätta ögonblicket.

Henning Nilsson hade varit på väg snart en vecka. Försökt dämpa sin iver, undvikit att bli uttröttad. Emellanåt hade han frågat mötande om avståndet, senaste milen hade beskeden blivit allt mer precisa. Nyss hade en gumma pekat och sagt: när man passerat gården där borta ser man bron och tullen…

Allt väntade. Ingen väntade. I staden fanns ingen som han kände, ingen han kunde be om hjälp. Bakom sig hade han skurit av banden, ingen väg ledde tillbaka…

Ur Per Anders Fogelströms bok: Mina drömmars stad

Ett litet läsprov från inledningen av Per Anders Fogelströms bok Mina drömmars stad, som är första delen i en bokserien om människorna som kom till Stockholm och byggde staden. En skildring som spänner över mer än hundra år från 1860 till 1968 i fem romaner.

Illustration: “Bimman”, Tommy Andersson.

Den här boken och övriga böcker i Per Anders Fogelströms fem romaner i ”Stad-serien” samt många andra böcker av svenska arbetarförfattare kan du låna från ”Carl-Skoglund-biblioteket” – som delar lokaler med eFOLKET på Norra Hamn 3 i Eskilstuna – vid ån, ett stenkast norr om Munktell-området.

Fogelström ingår i våra porträtt av arbetarförfattare, som har skrivits av eFOLKET-medarbetaren Kjell Andersson.

Läs mer om Fogelström nedan.

Liknande artiklar:
I den vedermödornas tid, då inhumant bolagsvälde och brösthög förmansdiktatur gjorde det omöjligt för vanligt
Jag minns så väl dagen, mor gifte sig. Vi bodde hos en syster till henne
Sven Wernström växte upp i Stockholm men bor sen många år på Vikbolandet utanför Norrköping.
  Innan Torgny Karnstedt började ägna sig åt sitt författarskap arbetade han som verkstadsarbetare, svetsare