Mjukare tag. Foto: Rolf Waltersson.

“Mjukare tag” – Ett klistermärke berättar

Det är ett tag sedan jag gick runt på stan med kameran för att fota klistermärken. Jag tycker klistermärken är intressanta. De är som ett slags “fingeravtryck” av det samhälle vi lever i.

Idag när jag var nere en sväng i samband med tandläkarbesök tänkte jag att jag skulle “förena nytta med nöje”. Så jag gick runt några kvarter och spanade på lyktstolpar och elskåp.

Det enda jag hittade som var värt att ta bild på var det här klistermärket som sitter på en stolpe utanför Värjan. Värjan är en gammal industribyggnad där ett flertal av Eskilstuna kommuns förvaltningar numera håller till.

Det är ett klistermärke från Rädda Barnens Ungdomsförbund. Ett litet märke som är cirka en decimeter i fyrkant och som innehåller många bilder i en bild.

Ett grönt och böljande landskap. Det som dominerar bilden är en beväpnad polis med skottsäker väst. Man ser övervakningskameror riktade åt alla håll. Och två plåster med texten “Mjukare tag” som nödtorftigt försöker hålla ihop ett samhälle som är på väg att spricka sönder.

Till vänster sitter en pojke på taket till ett höghus. Han håller huvudet i händerna. Är det i förtvivlan? Tänker han hoppa?

På taket på ett litet vitt hus sitter två flickor. De ser ut att drömma. Kanske drömmer de att prinsen som ska komma till deras räddning.

Några killar spelar basket på en plan av betong eller asfalt.

Det finns mycket att beskåda, och begrunda, i detta lilla klistermärke på 10 x 10 centimeter:

Hårdare tag – eller mjukare?
Hårdhandskarna – eller silkesvantarna?
Eller både ock – på samma gång?
Hårdare mot vissa – mjukare mot andra?
Har de som nu blivit förhärdade en gång i tiden varit mjuka?
Vad har gjort att de i så fall blivit förhärdade?
Eller ska vi tro att vissa föds hårda?
Är världen svart och vit?
Eller finns det nyanser?

Googla gärna:

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like