Den “måttfulle” Eliécer Ávila: För Trump, spansk fascism och den gamla kubanska överklassen i exil.

Kubansk “måttfull” opposition omfamnar det spanska fascistpartiet VOX

Cubaresumen och Cubainformacion

Översättning: Zoltan Tiroler.

Somos+ är en kubansk “anticastro”-organisation under ledning av Eliécer Ávila. I medier presenteras Somos+ som en “måttfull röst”. Måttfull? Låt oss se.

Ávila träffade för ett år sedan Rocío Monasterio som är ordförande i Madrid för ultrahögerpartiet Vox.

Vox är öppet rasistiskt och samlar tusentals gamla Francoanhängare. Avila sa då om Monasterio att hon “är hoppet om hur vi vill leva i Kuba, med sanning och frihet”.

Monasterio är i sin tur dotter till en rik kubansk storgodsägare som påverkades av jordreformen i Kuba efter revolutionen och gick i exil i Franco-Spanien.

Rocío Monasterio, det rasistiska och homofoba spanska fascistpartiets “drottning”. Med rötter i den kubanska godsägarklassen.

Talesperson och koordinatör för Somos+ i Spanien är Lazaro Mireles. Han är också aktivist i – gissa vad? – i Vox. Han var för några dagar sedan med i Vox´ valkampanj i Katalonien.

Hans fall är särskilt intressant. Det då Mireles är homosexuell och han har i åratal fördömt homofobi i Kuba. Nu är han aktivist i ett parti som är öppet homofobt, motståndare till samkönade äktenskap och till och med föreslår att legalisera “terapi” för att få homosexuella att byta sexuell läggning.

Inom VOX vill man vara tydliga med att det finns gränser för toleransen.

Mireles är en av organisatörerna bakom manifestationer som genomförs av den kubanska kontrarevolutionen i Spanien och han har varit aktiv i ett otal antal provokationer vid Kubas ambassad i Madrid.

Det är inte första gången kubaner som är motståndare till sitt lands regering har aktiverat sig i Vox. Bland dess aktivister fanns, fram till sin uteslutning, den färgade musikern Sayde Chaling-Chong. Men det blev ohållbart för honom att vara med i det öppet rasistiska Vox.

Ávila, som bor i USA sedan två år, attackerade för några månader sedan demonstrationer för Black Lives Matter. Han deklarerade att den höga arbetslösheten bland afroamerikanerna i USA beror på att “de inte vill arbeta”.

För några dagar sedan undertecknade såväl Ávila som Mireles ett brev till president Joe Biden som kräver att han bibehåller blockaden och sanktionerna mot Kuba.

Rasism, homofobi, imperialism. Det är de värden som den “måttfulla” kubanska oppositionen representerar.

Cubainformacion 210225 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

El partido de ultraderecha Vox, Eliécer Ávila y la “disidencia moderada” cubana

Artikeln tidigare (28/2) publicerad i svensk översättning på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like