#metoo… och sedan då? – 15 nov

Fri entré på Upplyst alla evenemang!

Torsdag 15 november, 17.00, Stadsbiblioteket

Är medvetenhet om genus en början till förändring?
Vad är genus? Hur skapas genus och vad får det för konsekvenser? Hur skiljer sig dessa konsekvenser mellan exempelvis killar, tjejer och transpersoner? Finns det någon koppling mellan genus och våld? Sofia Liedberg, projektledare på Tjejjouren Meja i Eskilstuna föreläser. Hon har tidigare hållit i föreläsningar och workshops för ungdomar inom teman som HBTQ, genus, våld, sex och samtycke samt bemötande.

Lördag 17 november, 14.00, Stadsmuseets föreläsningssal

En kropp och en själ att straffa
Hur skulle en respektabel kvinna vara omkring år 1900 och hur bemöttes de som gick utanför normerna? Vilka lagar och strukturer gjorde att kvinnor tilläts att försörja sig via prostitution och samtidigt straffades för det? Genom de lokala historiska exemplen tittar vi på normer, makt och motmakt. Kopplingen till dagens #metoo är framför allt hur dessa kvinnor gjordes till objekt att kontrolleras, disciplineras och skuldbeläggas av omgivande samhälle. Elin Eriksson, antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum, berättar om sin forskning.

Torsdag 29 november, 18.00, Contrast, Stadsbiblioteket

Maja Lundgren om #metoo och makt
Författaren till “Myggor och tigrar” Maja Lundgren ger sin syn på #metoo och diskuterar bland annat maktaspekter. Hon är även aktuell men ny bok “Den skenande planeten”.

 

Programserien Upplyst lyfter fram och fördjupar frågor som är aktuella i Eskilstuna, Sverige och världen. Upplyst arrangeras av Eskilstuna stadsbibliotek, Eskilstuna stadsmuseum, Eskilskällan och Eskilstuna stadsarkiv i samarbete med Sveriges Radio P4 Sörmland och Mälardalens högskola. Våren 2016 arrangerades Upplyst för första gången, och sedan dess genomförs programserien med två teman per år.
Liknande artiklar: