Kulturfestivalen i Torshälla har något för alla – människor i alla åldrar kan uppleva och uppskatta festivalens aktiviteter…

Dags för Torshälla Kulturfestival

Nu på lördag (7 oktober) arrangeras Torshälla Kulturfestival för tredje gången. Besökarna kommer att få möta många olika former av kultur – musik, dans, bild och konst, böcker och historia.

Kulturfestivalen i Torshälla har något för alla. Människor i alla åldrar kan uppleva och uppskatta festivalens aktiviteter. Förutom uppträdanden och utställningar finns möjligheter att prova på eller vara med och skapa.

– Torshällas rika och breda kulturliv öppnar sina dörrar! Vi vill att festivalbesökaren ska upptäcka och uppleva det som erbjuds i Kulturstaden Torshälla. Vi hoppas att många, både Torshällabor och andra, firar och upplever kulturen tillsammans med oss på lördag, säger Staffan Jonsson, kulturchef på Eskilstuna Kommun.

Staffan Jonsson.

Allt är gratis

Mycket händer på Holmberget, men också på Ebelingmuseet, Torshälla Bibliotek, Bergströmska Gården, i kyrkan och på andra platser runt om i Torshälla där konstrundans utställare visar sin konst. Och allt är kostnadsfritt.

Exempel på aktiviteter:

Musik och dans i konserter och framträdanden på Holmberget, bland annat “ABBA på svenska” med Emilia Utter och Simon Stålspets samt en spelning med Dra en banjo.

Skaparverkstad med Ebelingmuseet – var med och gör en stor skulptur inspirerad av skulpturerna i Holmbergsparken.

Alar Talar med – samtal där Alar Kuutmann bjudit in de aktuella idrottsstjärnorna Perseus Karlström och Maja Åskag för att prata om fram- och motgångar, fina prestationer och slitet som krävs. (Se mer information nedan)

Alar Kuutmann.

Torshälla Konstförening arrangerar Torshälla konstrunda som en del av kulturfestivalen. (Se mer information nedan)

Bokregn och pyssel på Torshälla Bibliotek.

Lunchkonsert med Klāvs Liepiņš och samtal med konstnären Åsa Ingårda i Torshälla Kyrka.

Torshälla Kyrka.

Lär dig om Torshällas och Holmbergets historia. På plats på Holmberget finns Eskilskällan och hembygdsföreningen S:t Olofs Gille med skrifter och böcker, bilder från förr och en frågesport.

Hela festivalens program finns att läsa på eskilstuna.se/torshallakulturfestival.

Torshälla Konstrunda med nästan 30 utställare

Torshälla Konstrunda har arrangerats under flera år och ursprungligen på Påskafton. Nu är den i stället en del av Kulturfestivalen. Konst och hantverk visas i öppna ateljéer och utställningslokaler. I år har konstrundan nästan 30 utställare på 14 platser, alla inom promenadavstånd. Dessutom finns mycket offentlig konst i Torshälla. Både utställningslokaler och den offentliga konsten finns med i den folder som tagits fram för konstrundan. Foldern och mer information hittar man på Torshälla Konstrunda. Konstrundan arrangeras av Torshälla konstförening.

Samtal med Perseus Karlström och Maja Åskag

Under Torshällas 700-årsjubileum 2017 genomfördes samtal där Alar Kuutmann bjöd in gäster med Torshällaanknytning. Den populära samtalsserien “Alar Talar med” har sedan dess fortsatt vid en rad tillfällen med aktuella och intressanta teman. Nu under Kulturfestivalen har Alar bjudit in gångaren Perseus Karlström och längd/trestegshopparen Maja Åskag. Ingen har väl missat dessa lokala idrottares aktuella framträdanden i de stora sammanhangen, senast i VM i Budapest och Finnkampen på Stockholms Stadion.

– Det har oftast varit lyskraftiga kulturutövare med förankring i Torshälla och Eskilstuna som varit gäster i mina samtal, berättar Alar Kuutmann.

– Länge har jag kastat blickarna på idrottsvärlden som också är en del av mina intressen i livet. Nu har jag hittat två idrottare, vilka framstod som självklara att bjuda in just nu. Vad vill jag prata med dem om? Visst, de ögonblicken de tar sina medaljer och segrar och når sina högt ställda mål. Minst lika intressant är dock: Vad gör man när värme och trötthet gör en spyfärdig med över två mil kvar att gå? Vad gör man när plankträffen vägrar att infinna sig, eller när övertrampen radas upp på ljustavlan? Att överhuvudtaget hamna i de stora sammanhangen är inte en slump, och det jag är oerhört nyfiken på är det enorma slit de lägger ned för att komma dit och vad de får offra, säger Alar Kuutmann.

Samtalet hålls på Ebelingmuseet klockan 14.00. Antalet platser är dock begränsat. Plats bokas genom att mejla till: ebelingmuseet@eskilstuna.se

Läs också:

Så ska Östra Torget i Torshälla bli en mer levande mötesplats

You May Also Like