Vilka val gör du?

Bilresandet ökar och transporterna ökar enligt en artikel i Dagens Nyheter 2 maj. För de flesta familjer verkar det inte vara något problem att ha två bilar, ett fristående hus, några barn och möjlighet att åka på utlandssemester med flyg någon eller några gånger per år.

Om vi vid varje val i livet frågade oss själva, är det här ett val som gynnar eller missgynnar miljön? Och efter det ställer frågan är det något som missgynnar miljön som jag kan tänka mig att ändra på? Vad skulle hända då?

Kunskapen har vi, men har vi viljan? Och varför är det så svårt att göra dessa livsstilsförändringar?

Men att varje enskild person har ett ansvar. Det verkar inte riktigt nå ner i de enskilda hemmen där man stressar runt med bilen på barnens aktiviteter, jobbar häcken av sig för att ha råd med livet som ställer allt högre krav på aktiviteter och upplevelser.

Vilka val klarar vi egentligen av att ändra? Barn? Hus? Bil nr 2? Bil nr 1? Flyresandet?

Jag cyklar eller åker buss till jobbet, har inte flugit på två år, har en bil i hushållet, elen drivs av vindkraft, lagar trasiga kläder och shoppar sällan. Jag är absolut inte perfekt ur ett miljöperspektiv, men jag försöker ha det i åtanke vid mina val.

Vilka val gör du?

-Jenny Nilsson, insändare i Dagens Nyheter