Riksdagen klubbade den 21 maj, med tre rösters övervikt, igenom Tidöregeringens lagförslag om statliga subventioner till ny kärnkraft.
Samtliga oppositionspartier röstade nej, bland annat med motiveringen att kostnaderna är okända och att det inte har gjorts någon analys av möjliga alternativ. Lagen ger regeringen fria händer att skriva avtal med företag som vill bygga ny kärnkraft. Det är generationslånga avtal där företagen garanteras lönsamhet genom statliga lån och lägstapris för producerad el…
Nästan alla remissinstanser, utom de som på ett eller annat sätt har ekonomiska intressen i kärnkraft, har förödande kritik mot förslaget. De tekniska högskolorna pekar på att utredningen helt saknar analys av möjliga alternativ.
Det finns heller inte något stöd för påståendet att ny kärnkraft är nödvändigt för att möta ett framtida svenskt elbehov. Statens egna myndigheter ifrågasätter beräkningarna och samhällsnyttan och pekar på att en massiv kärnkraftssatsning kan tränga undan investeringsviljan i förnybara kraftslag.
Regeringen har inte tagit till sig något av kritiken utan har som enda fokus att få till ett avtal om ny kärnkraft innan mandatperioden är slut. På så sätt blir det svårt, eller åtminstone väldigt dyrt, för kommande regeringar att ändra energipolitiken.
Regeringens kärnkraftsdrömmar har noll vetenskaplig grund. De kommer snarare från ett världsomfattande påverkansarbete från en krisande kärnkraftsindustri…
Ebba Bush har utan eftertanke kastat sig i famnen på kärnkraftsindustrin och sprider nu budskapet att det är kärnkraft som ska frälsa världen från allt ont.
Det finns flera vetenskapliga rapporter som visar att Sverige har goda förutsättningar att klara sin el- och effektförsörjning utan ny kärnkraft. Alternativen vattenkraft, vind- och solkraft, kraftvärme mm, tillsammans med energieffektiviseringar, utbyggd lagringsteknik och flexibilitet ger oss både billigare el och en snabbare omställning.
-Lars Broman, Professor i fysik och aktiv i Manifestationen Stoppa miljardslöseriet – Nej till ny kärnkraft! essä i Parabol