Kungens stekta sparvar återanvänds av Moderaterna

“Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa” sa kungen i sitt jultal 2002.

Snart 20 år senare tänker jag fortfarande på den där meningen som både uppmärksammades och kritiserades när det begav sig. Om att kungen – och många med honom – tänker att den som behöver samhällets stöd gör det för att de helt enkelt inte ansträngt sig och nog lever lite för fett på samhället.

De har det för bra, säger de. Och har man det för bra på bidrag så kommer man att välja den försörjningen framför att slita på ett jobb för minimilön. “Det är inte rättvist att den ena familjen går till jobbet varje dag, medan grannen lever på bidrag och får lika mycket”, som Moderaterna skriver i inlägg som pumpas ut i sociala medier just nu.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, avslöjar vad den moderata taktiken går ut på när hon i dagarna twittrade “För vissa familjer går det att stapla bidrag så att det inte lönar sig att ta ett jobb. Moderaterna vill ändra på det. Men trots att varannan utrikesfödd inte kan försörja sig själv och långtidsarbetslösheten slår rekord, vill S ha det så. Totalt vansinne.”

Bidragstagarna Moderaterna sätter sökljuset på, och inte så diskret hetsar emot, är utrikesfödda. Syftet är att du som jobbar, speciellt du med låga inkomster, ska känna dig blåst på ett bättre liv av utlänningar som “staplar bidrag”.

Ja, nu går det först och främst inte att “stapla” bidrag till ett högt torn som höjer bidragstagares inkomster över resten. Bidrag tar ut varandra, ökar ett minskar ett annat. Men hur ska den som aldrig behövt ekonomiskt bistånd ha koll på det? Visst, det kommer alltid att finnas ett undantag att dra fram. Uddahushållet med ovanligt många barn som kan räkna in höga barnbidrag. Men det är just det, undantag.

Men det handlar om något annat. Om att Moderaterna vill att du ska känna dig så utnyttjad som pallrar dig till jobbet varje morgon, så att du ska haka upp dig på att de i sitt förslag inte har några planer på att göra det ekonomiskt bättre för dig. Snacket om att det “ska löna sig att arbeta” handlar inte om att ge de som arbetar med låga löner mer pengar, bara om att ge bidragstagare mindre. De hoppas att du ska nöja dig med det.

Susanne Sjöstedt. Ledare i Västerbottens Folkblad.