Johan Pehrson spårar ur om tågkaoset

SJ kommer inte att köra några tåg mellan Göteborg och Skåne i sommar. Varför? Ja, frågar du Sveriges arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) så är det för att Sveriges arbetslösa har det för bra…

Så här skrev ministern på Twitter i går, efter att Sydsvenskan rapporterat om de inställda tågen:

“Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt.”

Detta kom efter att Pehrson hade suttit och svarat enskilda twittrare som kommenterade nyheten genom att skicka dem en länk till Arbetsförmedlingen, där man söker just lokförare. Ett beteende man kanske hade väntat sig av en junior på Timbro, men inte från ett statsråd i Sveriges regering.

Pehrsons slafsigt formulerade cynismer är rätt hisnande att ta del av men på en punkt har han rätt: det är helt sjukt att SJ ställer in trafiken mellan Göteborg och Skåne i sommar (även om en minister hade kunnat kalla det annat än “sjukt”). Men det är väl tyvärr en logisk slutpunkt av ett länge eftersatt underhåll av banorna och personalbrist – de två skäl SJ anför för att ställa in trafiken, och som är sedan länge kända problem.

Men i övrigt är ministerns reaktion helt koko. Att Tidö-regeringen i den ekonomiska kris som råder inte ömmar särskilt mycket för de fattigaste vet vi, men att så där lite i allmänhet flagga för försämringar för arbetslösa är magstarkt.

Och varför råder det brist på lokförare? Jag tror nog att den sakkunskapen finns på departementet men om inte så kunde många twittrare snart upplysa Pehrson om att det är många, många fler som söker till de lokförarutbildningar som finns än vad det finns platser. Arbetsmarknadsminister kan uppenbarligen vilken gök som helst bli men för att köra tåg krävs utbildning. Kanske finns det något ansvarigt statsråd kan göra när det gäller satsningar på yrkeshögskolan? I stället vankas neddragningar.

Nå, här är vi nu – SJ kör inga tåg mellan Göteborg och Skåne i sommar och en minister som inte ser det här som sitt problem, utan lägger skulden på de arbetslösa. Vart är vi på väg?

—Anna Andersson, kulturartikel i Aftonbladet.