Hela högerblocket gick till val på rappakalja

Man kan ta mig fan marknadsföra vad fan som helst, kolla bara på Trumps framfart.

Enkla budskap som anspelar på människors rädsla och utlovar en garanterad lösning som folk kan se framför sig, och pengarna att marknadsför den med, är allt man behöver. Det är verkligen inte svårare än så. Är befolkningen ekonomiskt trängd är läget som bäst.

Alla står sig själv närmast och rädslan för att inte kunna betala för att behålla sitt hem och det liv man lever är skrämmande. En riktig räkmacka för den som vill att människor ska sluka ett budskap med hull och hår utan någon närmare granskning av trovärdigheten i det.

Sociala mediers övervakning av människors förehavande på internet och registrering av platser de befinner sig på har gjort det möjligt att prickskjuta ut sina kampanjer till dem man har störst möjlighet att övertyga.

Någon sanning eller verklighetsförankring i budskapen man manglar ut är därför inte alls nödvändig för en lyckad marknadsföring. Man ska bara marknadsföra tillräckligt mycket.

Ett inhemskt exempel i närtid är vår sittande regering. Som spenderade betydligt mer på att marknadsföra sig på sociala medier inför valet 2022 än det röda blocket. Det behöver väl knappast nämnas men jag gör det ändå, Sverigedemokraterna riktade in sig dem som är beroende av bränslepriserna. Åh hej vad gick! “Vi sänker bränslepriserna med abnorma summor om ni röstar på oss”, och det gjorde folk.

När Sverigedemokraterna väl rafsat åt sig nycklarna till sina nya kontor i regeringskansliet (och utropat seger, på det genom tiderna mest osmakliga sätt vårt land någonsin bevittnat) blev resultatet sedan något helt annat.

Liberalerna lovade satsningar på skolan, KD lovade satsningar på vården. Kristersson lovade ett elprisstöd den första november. I stället blev det nedskärningar i välfärden och elprisstödet som förstås inte var på plats i närheten av november, gynnar dessutom inte alls dem som har det svårast när priserna på det nödvändigaste skjuter i höjden.

Flera månader har gått sedan valet och insikten om att det inte blir några glädjepriser vid bränslepumpen och att hela högerblocket gick till val på rappakalja har sjunkit in. I december gjorde SCB en undersökning som visar att många av dem som lade sin röst på SD och Moderaterna ångrar sig.

Så nu står de algoritmstyrda väljarna där och kliar sig i huvudet och undrar vad det var som hände. Jag kan berätta vad som hände. Marknadsföring hände.

Stine Christophersen, signerat i Arbetaren.