Ett smärtsamt julminne

Det långa kriget mot amerikanerna kulminerade med att USA terrorbombade Hanoi och hamnstaden Haiphong julen 1972, amerikanerna ville få vietnameserna att backa vid förhandlingsbordet i Paris. Det misslyckades, trots de mest omfattande bombningarna som världen sett sedan andra världskriget fick USA skriva under ett fredsavtal utan nya vietnamesiska eftergifter…

När man ser sig runt i staden kan man fortfarande se spåren efter bombningarna. Ett exempel är Hanois järnvägsstation där den stora vänthallen jämnades med marken…

Flera tusen civila dödades trots att en stor del av befolkningen hade evakuerats. Vietnameserna hade lärt sig av Koreakriget där amerikanerna bombade Pyongyang till grus två veckor före de skrev på ett avtal om att striderna skulle upphöra. De som var kvar i Hanoi kurade ihop sig i enkla skyddsrum och källare medan bombmattorna fälldes från 10 000 meters höjd…

Amerikanerna vräkte sina bomblaster över Hanoi i 12 dagar och nätter. Till slut hade vietnameserna skjutit slut på alla sina SAM-robotar. B52orna var byggda på 50-talet för att kunna bomba Sovjet med kärnvapen och produktionen av planen hade upphört. En betydande del av USAs B52or sköts ned över Vietnam, det var en kännbar förlust för amerikanerna…

USA uppnådde inget med bombningarna. De var en av Nixons och Kissingers många katastrofala felbedömningar under kriget. I efterhand framstår de mest som handlingar av hämnd och desperation…

De äldre i Hanoi som minns bombningarna minns också ofta Sverige. Hemma i sitt radhus i Vällingby spelade Sveriges statsminister Olof Palme in sitt kanske mest berömda tal. Där beskriver han hur “det man nu gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk”…

Olof Palmes starka reaktion spreds över världen och ledde till att de redan dåliga diplomatiska relationerna mellan USA och Sverige blev ännu sämre. I efterhand försökte USA sprida bilden av bombningarna som något nödvändigt för att få tillbaka vietnameserna till förhandlingsbordet, en efterhandskonstruktion. Moraliskt och opinionsmässigt var bombningarna en katastrof för USA.

Jonas Sjöstedt, krönika i Dagens Arena.