Cecilia och utmärkt komp.

Blues- och Jazz-diggare fick en helkväll på Biografbaren

De som tog sej till Järntorget och Biografbaren tisdagen den 13:e behöver inte ångra sej. Klockan 19:30 drog Cecilia Ringkvist igång. Två laddade set som slutade 22:00

Cecilia stod naturligtvis för sången men även för orgelspel. Bandet bestod av Gunnar Fridh på trummor, Stefan Käck på kontrabas, Henrik Tamell på gitarr och Lars Kjellström på saxofon. Låt oss helt enkelt konstatera att eFOLKET:s utsände delade den övriga publikens entusiasm. Cecilia och bandet bjöd på en helgjuten kväll. När man står där i baren och lyssnar kan man inte låta bli några reflektioner. En är att det är just i en sådan här miljö som blues och jazz gör sej bäst. En liten lokal där direkt kommunikation uppstår mellan musiker och publik. Och den lilla lokalen tvingar ner volymen. Blues och Jazz ska inte spelas på hög volym. Gunnar Fridhs vispar var en väsentlig del i skapandet av en perfekt nivå. En nivå där detaljerna och nyanserna går fram. Många skulle ha mycket att lära av tisdagens framträdande.

Repertoaren växlade mellan klassiska blueslåtar och jazzpärlor. Öppningslåten var “Me and My Chauffeur” som Memphis Minnie gjorde sin oförglömliga version av redan på 30-talet. Cecilia grävde i både detta årtionde och det som föregick det. Lieber- Stollers “Kansas City” var kvällens låt nummer två och publikens ovationer var rättvisa. En annan bluesklassiker som framfördes var Willie Dixons “Spoonful” inspelad 1960 av Howlin´ Wolf. Under kvällen fick vi också höra Howlin´Wolfs “Smoke Stack Lightnin´”. Jazzsidan representerades bland annat av “Stormy Monday”. “Route 66” som extranummer fick delar av publiken upp på dansgolvet.

Eskilstunaborna är så lyckligt lottade att vi redan på lördag 17 augusti åter kan få lyssna på Cecilia Ringkvist. Då är det precis 50 år sedan den legendariska Woodstockfestivalen gick av stapeln.

En hel musikfestival i Woodstocks anda intill restaurang Västra Porten vid Stiga Sports Arena kommer vi att få den 17 augusti. Två scener kommer att byggas och det kommer att finnas mat och dryck. Inträde 200 kronor.

Olika artister kommer att att spela covers på eller hylla artister från den legendariska festivalen. Själv kommer Cecilia att gestalta Janis Joplin. Clas Yngström kommer att representera Jimmie Hendrix.

Så här ser artistuppbådet ut på lördag

  • Clas Yngström, Winters bone, Howling T Dahl
  • Hyllning till Ravi Shankar: Moa Danielsson & Stian Grimstad med orkester
  • Cecilia & the Happy Happies, Kento Edh, Lena Dahlström Band
  • Daggmar Luring, Marit Barre & Emelie Lönnberg Bergström
  • Nobodies Bluesband

PW

You May Also Like