Foto: Rolf Waltersson.

Alla hjärtans dag

14 februari firar vi Alla hjärtans dag.

Ursprunget kommer från Sankt Valentinus som var präst i antikens Rom Han lär ha halshuggits år 269 e.Kr under kejsar Claudius II förföljelse av kristna. Sankt Valentinus valde martyrdöden i stället för att avsäga sig sin kristna tro. Hans brott skall ha varit att han vigde kristna par.

Firandet av 14 februari som Alla hjärtans dag är en gammal tradition som har sitt ursprung i den katolska kyrkan där helgonet Valentinus firades redan på 400-talet.

De romantiska kopplingen tog fart under medeltiden då unga förälskade par i England och Frankrike hittade på olika lekar för att finna den rätta partnern. Man började med kärleksbrev, rim och dikter och fint utsmyckade kort till den käraste.

Men som med så många andra traditioner “kidnappas” Alla hjärtans dag av kommersiella krafter som vill förvandla ett enkelt och otvunget firande till en större “köpfest”.

USA. 1920-talet.

I Sverige introduceras Alla hjärtans dag så sent som 1956, då varuhuset NK (Nordiska Kompaniet) försökte importera seden från USA med presenter, blommor, hjärtformat godis och en massa prylar som var hjärtformade.

Det gick lite trögt i början. Det var först under 1990-talet som firandet tog fart.

Att många företag använder Alla hjärtans dag för att sälja på oss onödiga prylar har nu blivit något av en vana – en tradition.

Helst ska vi få dåligt samvete om vi inte köper en present, helst flera, till den vi tycker om.

Tänk om det i stället kunde vara Alla hjärtans dag årets alla 365 dagar.

Tänk om det kunde vara Vänliga veckan årets alla 52 veckor.

Rolf Waltersson

You May Also Like