Fredagen 15 mars. Mynttorget i Stockholm. Foto:Joar varpe.

“Vad ska vi göra? – Rädda klimatet!!”

Skolstrejkerna och manifestationen i Stockholm visade hur överlevnads­frågorna engagerar tusentals unga som med hemgjorda plakat och uppfinnings­rikedom invaderade city, korkade igen gågatorna och tågade mot Mynttorget som sprängfylldes av demonstranter, liksom  riksdagsterassen, Lejonbacken, Norrbro och smågatorna. Var det tjugotusen?

Vad ska vi göra?” ljöd från scenen, “Rädda klimatet!” dånade folkhavet och skanderade taktfast om kol och olja: “Keep it in the ground – keep it in the ground!” Medan artister och talare omväxlade till allsång av Blowing in the wind försökte unga tjejer i Gretaflätor ta sig närmare scenen som manade: 0147Vuxna, backa bakåt, det här är de ungas och barnens framtid.” Så när skolelever sammanpackade jublade till Greta Thunbergs uppvigling mot klimatansvarslöshet lät sig kommunala miljöchefer med konferensbagage avfotograferas längre bak med A4-skyltar för klimatet. Och lärare som trotsat skolledningar myste över verklighetens oöverträffade SO-lektion medan vi var många som kände att vi upplevt ett avgörande steg i den långa ödeskamp som pågår.

I media kallades det tipping point, nej inte klimatets trösklar mot ohejdad uppvärmning. Denna gång var det motståndet, eller ansvaret, det mänskliga för att göra något åt saken. Aldrig har så många människor samtidigt på jorden höjt rösten för omställning och samhällsförändring – bort från förödande förbränningssystem och till förnyelsebar hushållning. Siffrorna talar om en och en halv miljon deltagare i tvåtusen demonstrationer och skolstrejker i 120 länder på alla kontinenter. Från tiotusentals demonstranter i europeiska, nordamerikanska och australiska storstäder till några hundratal, som i Nepals Katmandu. Skolelever, studenter och andra inspirerade av Greta Thunbergs fredagsprotester, visade att en viktig del av världsbefolkningen inte längre tiger still. Kortsiktiga vinstkalkyler och rovdrift kan inte längre få skövla planeten och driva oss mot klimatets tipping points.

Håkan Blomqvist

Artikeln tidigare (22/3) publicerad i tidningen Internationalen

Stockholm, 15 mars. Foto: Göran samuelsson.