Illustration Tommy Andersson

Jan Fridegård 1897-1968

Fridegård föddes som Johan Fridolf (Fride) Johansson i en statarfamilj i Enköpings-Näs i Uppland. Pappan arbetade som ladugårdsförman åt storbönder och baroner. Fridegård gick 6-årig folkskola och fick sedan arbeta som vallpojke och djurskötare. IOGT:s bibliotek i Enköping blir som ett första universitet för honom.

När han var 18 år, 1915, lät han värva sig till K2, Livregementets dragoner i Stockholm på tre år. 1919 blev han dömd till 8 månaders straffarbete för stöld av linolja vid MUCK (Militär Utryckning Civila Kläder) från livdragonerna.

Uppbrottet, det nya som hände honom och hemmamiljön, det hårda militärlivet, fängelsevistelsen, allt skulle ge honom något att skriva om: statare och godsherrar, fina flickor, dåliga flickor, fattiga flickor – sexualliv och kärlek – filosofi som Nietzsche, Schopenhauer och Emerson, kunde användas för att förföra herrskapsflickor,“tror de upptäckt ett snille där det bara är en grammofon”. En cyniker, hård – gör flickor på tjocken… och sedan flyr. Fridegårds romaner och noveller bygger mycket på hans eget livs erfarenheter.

Han jobbar som butiksbiträde i en klädaffär i Enköping 1924. Han skriver och skickar verser och berättelser till lokaltidningen.

1925 skickar han ett av sina första manuskript till Tidens förlag.

Vid 34 års ålder, 1931, debuterar han med en diktbok, Den svarta lutan.Två år senare kommer hans prosadebut, En natt i juli. En skildring av en lantarbetarstrejk där ett mord sker. Huvudpersonen har namnet Johan From.

1930-33 driver han ett antikvariat i en källarlokal på Linnégatan i Stockholm och drar på sig TBC, vilket gör att han får ligga på Sabbatsberg i 8 månader, därifrån skriver han själv ut sig på eget bevåg.

Romanen Vägen heter smal, från 1953, börjar i ett antikvariat. En wannabe-författare kommer in. Han har skrivit ett “mästerverk”, en kalifornienroman, påstår han. Frid, antikvariatets ägare, får läsa den efter mycket om och men, geniet är rädd att få idé och roman stulen. Frid funderar: “Det gick nog fortare att göra karriär förr i tiden. Karl den tolfte hade visst både segrat och dött innan han var trettiofem år. Men han hade förstås lite medvind från början.”

Från och med 1935 – när romanen Jag Lars Hård kommer ut – med uppföljarna Tack för himlastegen och Barmhärtighet båda 1936, skriver Fridegård minst en och ibland två romaner om året fram till sin död 1968, detta plus ett antal noveller.

Fridegård gifter sig 1937 och får två barn. Äktenskapet varar livet ut.

1940 kommer Trägudars land, -44 Gryningsfolket och -49 Offerrök. Tre böcker med vikingamotiv om trälen Holme. Fridegård hade intresse av forntiden, runstenar m m.

Fridegård kom även att intressera sig för det övernaturliga, seanser och spiritism.

Text och bild Tommy “Bimman” Andersson

You May Also Like